Naturalnie na talerzu – kulinarne wizytówki Warmii i Mazur

utworzone przez | gru 17, 2023 | mazury.travel

Warmia i Mazury słyną z oszałamiających krajobrazów i istnych cudów natury, ale również z naturalnych, smacznych i przede wszystkim zdrowych produktów kulinarnych. Takie rarytasy, jak dzyndzałki, karmuszka czy smażona sielawa w zalewie octowej, są już dobrze znane smakoszom, ale w regionie coraz wyraźniej zaznacza się trend wykraczania poza tradycyjne granice kulinarne i łączenia smaków, które z tradycji się wywodzą, z całkiem nowymi.
Na tegorocznych targach Smaki Regionów w Poznaniu lokalni producenci z całego kraju prezentowali wyjątkową gamę napojów alkoholowych i bezalkoholowych, serów, nabiału, wyrobów mięsnych i słodyczy. Jury targów zwróciło uwagę na wysoką jakość i różnorodność oferty sześciu podmiotów z naszego regionu.

Pasieka Jabłońscy 
W rodzinie Jabłońskich z Łąkorza miłość do pszczół i natury jest ogromna; i przekazywana z pokolenia na pokolenie, bo pasieka istnieje od 1937 r. Od tego czasu rodzina zajmuje się hodowlą pszczół i produkcją miodu najwyższej jakości. Obecnie pasieka liczy ponad 200 uli, które rozmieszczone są w malowniczych zakątkach Warmii i Mazur. Pszczoły zbierają nektar z różnych roślin, takich jak: akacja (grochodrzew), lipa, wrzos, gryka czy rzepak, tworząc miody o bogatym smaku i aromacie.
W Pasiece Jabłońscy nie używa się żadnych sztucznych dodatków ani konserwantów, dzięki czemu jej miody zachowują wszystkie cenne właściwości zdrowotne i odżywcze. Jednak na targach w Poznaniu Monika i Grzegorz Jabłońscy zdobyli statuetkę Perły nie za miód, ale za olej z lnu złocistego.

Pasieka Rancho w Kaczej Dolinie 
Do Pasieki Rancho w Kaczej Dolinie, zlokalizowanej w Nowej Wsi Reszelskiej, pojechały aż dwie nagrody poznańskich targów. Pasieka otrzymała wyróżnienie za miód nektarowo-spadziowy (lipa ze spadzią liściastą), który charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i aromatem. Miód ten jest bogaty w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, ma właściwości lecznicze i wzmacniające organizm.
Na stoisku można było również skosztować ciastek „na palcu kręconych”, które są robione według rodzinnej, przekazywanej do kilku pokoleń receptury. Ciastka te mają kształt zwiniętych w spirale paluszków, posypane są cukrem pudrem i mają delikatny smak wanilii. Są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, a ich przygotowanie wymaga dużo cierpliwości i wprawy. Za te ciastka najmłodsza córka właścicieli pasieki, Aleksandra, otrzymała Perłę – najwyższe wyróżnienie przyznawane przez Polski Instytut Promocji i Rozwoju Żywności Lokalnej.

OSM Olecko
Zakład mleczarski w Olecku ma długą i bogatą historię, która sięga początków XX w. Jego powstanie było związane z inicjatywą lokalnych właścicieli ziemskich, którzy chcieli zagospodarować nadwyżki mleka ze swoich majątków. W 1927 r. zbudowano pierwszy zakład. Po odbudowaniu ze zniszczeń wojennych, w latach 60. i 70. XX w. spółdzielnia mleczarska rozwijała się dynamicznie, wprowadzając nowe technologie produkcji. W latach 80. zaproponowała nowe rodzaje serów, jogurtów i innych wyrobów, w 1996 r. uruchomiła linię do produkcji serów dojrzewających.
W Poznaniu spośród produktów OSM Olecko nagrodzono twaróg naturalny półtłusty oraz ser żółty z dziurami.

Zakład Wędliniarski Flis-Pol
Zakład od 2011 r. zajmuje się produkcją i sprzedażą mięsa i wędlin. Firma z Miłomłyna specjalizuje się w wytwarzaniu tradycyjnych, regionalnych wyrobów, takich jak: kiełbasy, szynki, boczki, salcesony i pasztety. Wszystkie produkty są przygotowywane według sprawdzonych receptur, z surowców pochodzących z lokalnych hodowli. Dbałość o wysokie standardy jakości i bezpieczeństwa żywności potwierdzają liczne certyfikaty i nagrody. W bieżącym roku, oprócz uznania na poznańskich targach (medal za szynkę mazurską), firma została nagrodzona Laurem Agrobiznesu.

Restauracja Cudne Manowce
Kiedy przyszło do oceny pasztetu pruskiego, na który przepis zaczerpnięto z książki kucharskiej wydanej w 1805 r., oraz mazurskiej zupy rakowej z zielonymi zacierkami, jury Smaków Regionów nie miało wątpliwości i Perłę wręczyło restauratorom z olsztyńskich Cudnych Manowców. Ten lokal w pełni zasługuje na nazwanie jego oferty ambitnym „konceptem”. Oprócz serwowania doskonałego, regionalnego jedzenia, Cudne Manowce stały się wizytówką naszego regionu. Miłośnicy kulinariów, vlogerzy i blogerzy foodie z całego kraju oraz z zagranicy przyjeżdżają do Olsztyna na marynowane klopsy z leszcza, podpłomyki oraz legendarne dzyndzałki warmińskie, a wyjeżdżają z dobrym wspomnieniem spożycia pysznego posiłku.

Dobre Pola
Czy tak egzotyczny napój, jak kombucha, może być z powodzeniem wytwarzany na Warmii i Mazurach? Praca właściciela Dobrych Pól Michała Kowalika z okolic Kurzętnika jest przykładem na to, że jak najbardziej może. Firma produkcyjna szczyci się tym, że w swojej ofercie, poza wieloma rodzajami kombuchy, ma również własnoręcznie robione: hummus, pastę z czerwonej soczewicy, musztardę, pastę daktylową, pesto z pietruszki oraz pastę z nerkowców i bazylii. Te oryginalne produkty również zostały wyróżnione na poznańskich targach.

Warmia i Mazury zapraszają na smaczną, zdrową żywność regionalną
Warmia i Mazury w ostatnich latach stały się miejscem realizacji ciekawych inicjatyw promujących regionalną kuchnię i wyroby naturalne. Od dwóch lat Szlak Maślanki Mrągowskiej przyciąga coraz więcej osób z całego kraju, chcących w ciekawej formie rywalizacji spróbować przysmaków, a jednocześnie zwiedzić wyjątkowe miejsca w Mrągowie i okolicach. Amatorom ryb Gospodarstwo Rybackie Szwaderki, mogące poszczycić się działaniem od 120 lat, oferuje ryby i przetwory rybne, a także łowisko specjalne.

1

Contact to Listing Owner

Captcha Code